Bindingsangst, verlatingsangst…
Ze kunnen verlammend werken.
Bindingsangst, verlatingsangst...
Ze kunnen verlammend werken.
Bindingsangst merk je bijvoorbeeld bij het daten. Zodra iemand te dichtbij komt, krijg je het benauwd, en beëindig je de relatie. Soms merk je niet eens dat bindingsangst hieronder ligt, maar vind je dat de ander b.v. te ver weg woont, niet het uiterlijk heeft dat je graag zou zien, niet sportief is terwijl jij dat wel bent, en nog 100.000 andere redenen die je kunt verzinnen.
En dat is jammer, want als je dit niet aanpakt, blijf je dit tegenkomen bij nieuwe partners. Want voor jou is het nog steeds lastig om je aan iemand te hechten. Je neemt afstand zodra iemand emotioneel of fysiek dichterbij komt, en blijft vaak hangen in oppervlakkige contacten.
Ook als je al een relatie hebt, kun je hier tegenaan lopen. Doordat je niet echt de diepte in kunt met je partner, je vindt het moeilijk om je gevoelens en emoties te delen. En als je partner begint over trouwen of samenwonen, heb je de neiging om weg te rennen of om je af te sluiten.
Bindingsangst is niet altijd gemakkelijk te herkennen bij jezelf. Als je deze punten doorleest, herken je er dan iets in?
-
Je hebt nog nooit een relatie gehad of bent degene die vaak relaties verbreekt
-
Van een vaste/duurzame relatie krijg je een benauwd gevoel
-
Je vindt het moeilijk om een relatie officieel te maken
-
Je wilt wel een relatie, maar hebt altijd een excuus om geen relatie aan te gaan
-
In een nieuwe relatie ben je heel kritisch
-
Je twijfelt al snel binnen je relatie
-
Stabiele mannen of vrouwen vind je saai
-
Je voelt je aangetrokken tot onbereikbare mannen of vrouwen, zoals iemand die getrouwd is
-
De relaties die je had waren nooit lang
-
Je bent binnen een relatie bang om (weer) gekwetst te worden
-
Voor jou is het lastig om emoties te delen met je partner
-
Je hebt vaak ruzie met je partner
Verlatingsangst klinkt als het tegenovergestelde, en in zekere zin is dat het ook. Want je wilt juist niet dat de ander jou verlaat. Je bent bijvoorbeeld erg jaloers in een relatie, bent bang dat de ander vreemdgaat, of snakt voortdurend naar bevestiging van de ander. Daarbij kun je gaan claimen, beslag leggen op de ander, of je bent juist overbezorgd voor mensen die belangrijk voor je zijn. Je bent bang dat hen iets overkomt, zoals een ongeluk, of dat ze doodgaan door een ziekte.
-
Je bent heel erg bang dat de ander je ooit gaat verlaten of dat hem wat overkomt.
-
Je wilt nooit dingen alleen hoeven doen en zorgt ervoor dat je ook nooit alleen bent.
-
En als je het toch alleen moet doen, vind je dat doodeng.
-
Binnen een relatie heb je continu bevestiging nodig en je bent bang dat de ander je niet meer wil als hij/zij geen bevestiging geeft.
-
Je droomt vaak dat je verlaten wordt, of dat je partner van je wil scheiden
-
Je bent erg jaloers als je partner aandacht geeft aan anderen
-
Je vindt het lastig om een intieme relatie aan te gaan.
Ook al lijken het tegenpolen, verlatingsangst en bindingsangst komen uit dezelfde bron. Ergens is jou iets overkomen waardoor je deze angsten hebt. Het kan ook zijn dat je zowel bindingsangst al verlatingsangst ervaart, als je partner je getwijfel beu is en de stekker eruit trekt, kun je ineens in de verlatingsangst schieten. Heel vervelend en voor jou ook erg vermoeiend.
Wat kun je eraan doen?
Samen met jou ga ik op zoek naar de oorsprong van je verlatingsangst of bindingsangst, door middel van coachingsgesprekken. Zo krijg je inzicht in jouw patronen, en kijken we hoe we die op een positieve manier kunnen doorbreken.
Via onderstaande knop kun je contact met me opnemen voor een vrijblijvend intakegesprek. Ik hoor heel graag van je.